Atar: "Kıbrıs artık uykusundan uyanmalı"

Mersin Nükleer Karşıtı Platformu’ndan, TMMOB Elektrik Mühendisleri OdasıMersin Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Seyfettin Atar, Türkiye’de Akkuyu’da kurulması hedeflenen nükleer santralle ilgili görüşleriniKıbrıs Postası’naanlatarak, Kıbrıs’ın artık uykusundan uyanması gerektiğini çünkü Akkuyu’nun dikeninin Kıbrıs’a daha çok dokunacağını kaydetti.

Hasan YIKICI - Kıbrıs Postası

Mersin Nükleer Karşıtı Platformu’ndan, TMMOB Elektrik Mühendisleri OdasıMersin Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Seyfettin Atar, Türkiye’de Akkuyu’da kurulması hedeflenen nükleer santralle ilgili görüşleriniKıbrıs Postası’naanlatarak, Kıbrıs’ın artık uykusundan uyanması gerektiğini çünkü Akkuyu’nun dikeninin Kıbrıs’a daha çok dokunacağını kaydetti.

Atar, “Kıbrıs artık rahat uykusundan uyanmalıdır! Dikenin ucu Kıbrıs’ı daha da rahatsız edeceği açıktır. Zaman birlikte mücadele ve geleceğimize sahip çıkma zamanıdır” dedi.

Mersin Nükleer Karşıtı Platform sözcüsü, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Mersin temsilcisi Seyfettin Atar Kıbrıs Postası’na konuştu.Akkuyu’da kurulacak olan santralin sadece yerel bazlı değil aynı zamanda bölgesel bazda da sıkıntılar yaratacağının açık olduğunu kaydederek, “Mersin, Akkuyu’ya yaklaşık 180 km’dir fakat Kıbrıs deniz aşırı yaklaşık 90 km’dedir. Yani Kıbrıs, Akkuyu’ya yarı yarıya daha yakındır. Burada oluşacak bir kaza sonrası Kıbrıs’ın, Kıbrıs halkının ve Kıbrıs turizmini doğrudan etkileyeceği çok nettir” dedi.Sadece bir kaza değil yanı zamanda oluşabilecek ve sızıntı diye adlandırılan az miktardaki radyasyonun yayılmasının da hava akımlarının durumuna göre Kıbrıs’ı etki altına alacağını açıklayan Atar, Kıbrıs’ın da nükleer karşıtı çalışmalarda aktif olması gerektiğini belirtti.

Kıbrıs uyanmalı!

“Kıbrıs’ın nükleer karşıtı çalışmalarda görev alması çok önemlidir” diyerek, “Kıbrıs artık rahat uykusundan uyanmalıdır! Dikenin ucu Kıbrıs’ı daha da rahatsız edeceği açıktır. Zaman birlikte mücadele ve geleceğimize sahip çıkma zamanıdır. Geleceğe daha güzel bir dünya bırakalım” ifadelerini kullandı.

“Topraklarımız deney alanı olacak”

Kurulacak olan nükleer santralin Rus Rosatom şirketine ait olacağına gönderme yapan Atar, diğer ülkelerin kendi sermayeleriyle nükleer santral yaparken Türkiye’nin başka bir ülkenin sermayesine kapıların açtığını söyledi. Atar, “bunun anlamı kendi ülkemizin başka ülkelerin deney alanı olarak kullanılmasından başka bir şey değildir” dedi.

“Bölge insanının geleceğini tehdit ediyor”

Yakın geçmişte nükleer santrallerin yarattığı felaketlerin herkesin hafızasında olduğunu söyleyen Atar, “bu teknoloji bu bölge insanının geleceğini tehdit eden en büyük sıkıntılardan biridir” dedi.

“Teknolojide dünya devi Japonya bile Fukuşimasonrası ne yapacağını bilememiş, şaşırmış ve radyasyonla nasıl başa çıkacağını çözememişti” diyen Atar, “Nükleer santral sistemlerinde hangi nesil santral olursa olsun güvenlik sistemlerinde son nokta yoktur. Hele hele doğal afetlere karşı maalesef ki büyük sıkıntılar yaşanmaktadır” dedi.

Akkuyu’ya kurulacak olan nükleer santralin daha önce dünyanın hiçbir yerinde denenmemiş bir santral olduğunu kaydeden Atar, “VVER 1200 model teknoloji dünyanın hiçbir yerinde denenmemiş ve çalışır durumda yoktur” dedi.

“İnsanı, tarımı, denizi, her şeyi etkileyecek”

Santralin soğutma sisteminin deniz suyu kullanılarak gerçekleştirileceğini kaydeden Atar, “Akdeniz’in deniz suyunun sıcaklığının yüksek olasından dolayı denizden alınacak su miktarı diğer santrallere oranla daha fazla olacaktır. Bu durum doğrudan deniz ekolojisini olumsuz etkileyecektir” dedi.

Ayrıca çok tuzlu olan deniz suyu kimyasallarla yumuşatılacağını vurgulayan Atar, bunun için de fazla miktarda kimyasal kullanılacağını söyledi. Atar, “buharlaşma ile doğada asılı kalacak olan bu kimyasal, yağmurun ve diğer etkiler sebebiyle toprakla buluşacak ve bu bölgede tarımı, hayvancılığı, insan yaşamını kısacası her şeyi olumsuz etkileyecek” dedi. Atar, bundan dolayı da AKP hükümetinin tesise en yakın sınırın 1 km uzaklıkta olması gerektiği yönünde karar çıkarttığını belirtti. Atar, “Olay ciddidir, risk büyüktür” dedi.

Atıklar büyük sorun

Atıklar konusunda netlik olmadığını kaydeden Atar, anlaşmaya göre atıkların Rusya’ya gemilerle transferini öngördüğünü belirterek şöyle konuştu: “Maalesef dünya ülkeleri atık konusunda hala çözüm bulamamıştır. Bizdeki antlaşmada Akkuyu’dan Rusya’ya deniz yoluyla transferden söz edilmektedir. Burası çok net değildi! Ne kadar Rusya’ya gidecek ne kadar Rusya’dan gelecek, açıklık yoktur. Rusya’dan gelen atıklar acaba Rusya’nın kendi atıkları mı olacaktır. Akkuyu bir nükleer çöplük haline mi getirilecektir. Zaten tesisin adı ‘Nükleer santral ve nükleer atık tesisidir.”

Atar, daha önce İskenderun körfezinde batan bir atık gemisini örnek göstererek, “bu olay tüm Akdeniz’i tehdit etmiştir” dedi.

Yenilenebilir enerji kullanılmalı

Mersin Nükleer Karşıtı Platform sözcüsü, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Mersin temsilcisi Seyfettin Atar tüm dünyanın yüzünü yenilenebilir enerjiye döndüğünü kaydederek, “Türkiye yaklaşık 300 günü güneş olan, güneş enerji potansiyeli, rüzgâr potansiyeli hatta hidroelektrik potansiyeli Avrupa ülkelerinden fazla olmasına rağmen bu potansiyel hala emekleme aşamasındadır” dedi.