İzmir Körfez Geçişi EXPO planına girdi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve son şekli verilen EXPO planları, İzmir'e ulaştı. Bakanlık çok sayıda itirazın yaşandığı planlarda bulunmayan Körfez Geçiş Projesi'nin Balçova'daki bağlantı noktasını da yeni planlara işledi

İzmir'in EXPO 2020 adaylığı konusunda Kasım ayında Paris'te BİE Genel Kurulu'nda yapılacak oylama öncesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve son şekli verilen EXPO planları, İzmir'e ulaştı. Geçtiğimiz aylarda askıya çıkarılan ve başta Mimarlar Odası İzmir Şubesi olmak üzere bazı meslek odalarının itirazına neden olan Balçova İlçesi İzmir İnciraltı Turizm Merkezi (İinciraltı kesimi) 5 bin ve 1000 ölçekli koruma amaçlı nazım ve uygulama imar planlarında bakanlığın, yapılan itirazları dikkate alarak bazı düzenlemelere gittiği görüldü. Planın en can alıcı noktasını ise Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın İzmir'de hayata geçirmeyi öngördüğü Üçkuyular ile Bostanlı arasındaki körfez geçiş projesi oluşturdu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, daha önce askıya çıkarılan ve çok sayıda itirazın yaşandığı planlarda bulunmayan Körfez Geçiş Projesi'nin Balçova'daki bağlantı noktasını da yeni planlara işlediği gözlendi. İzmir Körfez Geçişi projesindeki raylı sistem, yeni planda EXPO alanında yapımı öngörülen raylı sisteme entegre edildi. Yeni planlar körfezin altından tüp geçitle geçişi yapılması öngörülen projenin Üçkuyular'da karaya nereden bağlanacağı sorularına da açıklık getirdi.

İTİRAZLAR DİKKATE ALINDI
Körfez geçiş projesinin İnciraltı'ndaki bağlantı noktası Yenikale'deki askeri tesislerin hemen doğusunda kalan ve bugün ESHOT Genel Müdürlüğü tarafından otobüs hareket merkezi olarak kullanılan alan olarak belirlendi. Bir süre önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlandıktan sonra İzmir'de askıya çıkarılan ve kamuoyunda İnciraltı EXPO alanı olarak da bilinen 4 milyon 500 bin metrekarelik alanı kapsayan yeni planlar İzmir'e ulaştı. Planlarda yeni düzenlemelere gidildi. Buna göre Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından İzmir'de Üçkuyular ile Bostanlı arasında yapılacağı öngörülen İzmir Körfez Geçişi projesi kapsamında Yenikale askeri alanının hemen doğusundan başlayan ve TANSAŞ mağazasının batısından otoyola bağlanan proje yeni planlara işlendi. İnciraltı'nda 30 metrelik yola bağlantı yolu kurulurken İnciraltı EXPO alanı'nda planlanan raylı sistem de İzmir Körfez Geçişi'ndeki raylı siteme entegre edildi. Bakanlığın son şeklini verdiği planlardaki düzenlemeler bununla da sınırlı kalmadı. Ticaret alanı 283 bin metrekare iken yeni planlarda 99 bin 552 metrekareye çıkarıldı.

ÇALKAYA: ÇÖZÜM VAR
Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, bakanlık tarafından gönderilen yeni planlarda itirazlara neden olan problemlerin bir kısmının çözüldüğünü söyledi. Son düzenleme ile üst ölçekli planlar ile alt ölçekli planlar arasındaki uyumsuzluğun giderildiğine dikkat çeken Çalkaya eski planda yer almayan mevcut yapıların yeni planlara işlendiğini ifade etti. Çalkaya, henüz planları ayrıntılı olarak incelemediklerini, detaylı inceleme yaptıktan sonra kapsamlı bir değerlendirmede bulunabileceklerini sözlerine ekledi.