İstanbul Boğazı'na yeni tüp tünel

İstanbul'un iki yakasını denizin altından bağlayacak lastik tekerlekli araçların geçebileceği yeni tüp tünel projesi için ilk adım atılıyor.

Tünelin yapımı için süreç yarın başlayacak ve ihale dokümanları Ulaştırma Bakanlığı Demiryolları, Limanlar, Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü'nden (DLH) verilmeye başlanacak. Projenin ihale tarihi 12 Haziran 2007 olarak belirlendi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yaptığı açıklamada, İstanbul'un yaklaşık 14 milyon nüfusu ile Türkiye'nin sanayi, ticaret ve eğitim merkezi olduğunu kaydetti. İstanbul trafiğinde, Türkiye'deki motorlu taşıtlarının dörtte birinden fazlasının, binek araçların ise yüzde 25'inin bulunduğunu ifade eden Yıldırım, bu araçlarla her gün yaklaşık 10 milyon kişinin yolculuk yaptığını, İstanbul Ulaşım Ana Planı öngörülerine göre bu verilerin her yıl yüzde 7,8 oranında arttığını belirtti. Yıldırım, kentin iki yakasına ulaşımın iki köprü ve feribot seferleriyle sağlandığını anımsattı.

''YENİ BİR KÖPRÜ, YENİ BİR KARAYOLU TÜNELİ''

İki köprüden günlük 350 bin araç geçişi olduğunu vurgulayan Yıldırım, trafiğin İstanbul'un ekonomik gelişmesine bağlı olarak hızla arttığına dikkati çekti. Yıldırım, şöyle devam etti:

''Özel araç yolculuğunun toplu taşımaya kaydırılmasını teşvik etmek amacıyla 2004 Mayıs ayında Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi inşaatı başlamıştır. Demiryolu tünelinin tamamlanmasıyla birlikte özel araç yolculuğunun bir miktarı toplu taşımaya kaymış olsa da özel araç sayısındaki hızlı artışa paralel olarak köprüler üzerindeki trafik yoğunluğu ve tıkanıklığı yaşanmaya devam edecektir.

Bu nedenle Hükümetimiz, yapımı devam eden demiryolu tüneline ek olarak, Boğaz geçişindeki karayolu trafiği kapasitesini attıracak ve İstanbul'un farklı bölgelerinde Boğaz Geçişi imkanları yaratabilecek çalışmalara önem ve ağırlık vermiştir. Bunlardan biri yeni bir köprü, diğeri ise Boğaz'ın altından geçecek karayolu tünelidir.

Bakanlığımız, bunlardan Karayolu Boğaz Geçiş Tüneli ile ilgili çalışmaları yürütmekle görevlendirilmiş ve bu amaçla bir fizibilite çalışması yapmıştır.Yapılan ön mühendislik ve fizibilite çalışmaları Boğaz'ın altından geçecek bir karayolu tünelinin teknik ve ekonomik açıdan mümkün olduğunu göstermiştir. Projenin, öz kaynak kullanmadan, yerli ve yabancı yatırımcıların katılımıyla inşa edilip işletilmesine imkan kılacak Yap-İşlet-Devret Modeli ile hayata geçirilmesine karar verdik.''

''ÜCRET TOPLAMA GİŞELERİ AVRUPA YAKASINDA OLACAK''

Yıldırım, yeni tünel projesinin ihalesinin, şartları sağlayan tüm yerli ve yabacı yatırımcıların katılımına açık olduğunu bildirdi.

Projenin detayları konusunda bilgi verirken, projenin Avrupa yakasında, Florya-Sirkeci Sahil Yolu'nun (Kennedy Caddesi) Kazlıçeşme mevkinden başlayarak Anadolu tarafında Ankara Devlet Yolu'nun Göztepe Kavşağı mevkinde biteceğini bildiren Yıldırım, projenin Boğaz'ın altından geçen tünelli bölümünün iki katlı ve ikişer şeritli olacağını, sadece hafif araçların tünelden geçiş yapabileceğini, ağır vasıtaların tüneli kullanamayacağını kaydetti.

Projenin, denizin altından geçen yaklaşık 3.3 kilometrelik bölümü ile her iki yakadaki mevcut yollara bağlanacak 2.1 kilometrelik bölümü delme tünel olmak üzere toplam 5.4 kilometre uzunluğunda tünelden oluşacağını vurgulayan Yıldırım, proje kapsamında ayrıca; Avrupa ve Anadolu tarafında havalandırma şaftları, Avrupa yakasında ücret toplama gişeleri, Tünel işletme binası bulunacağını söyledi.

Yıldırım, Avrupa tarafında yer alacak gişelerden, Florya-Sirkeci Sahil Yolu'nun (Kennedy Caddesi) Kazlıçeşme mevkine kadar olan sahil yolunda ve Anadolu tarafında da Koşuyolu ile Göztepe arasındaki mevcut yollarda şerit sayılarının arttırılarak iki yönlü 4 şeritli hale getirilmesinin öngörüldüğünü bildirdi.

''JEOTEKNİK ARAŞTIRMALARI FİRMA YAPACAK''

Bakan Yıldırım, ihaleyi kazanan yatırımcının bu yapıların projelendirilmesi için gerekli tüm jeolojik, jeoteknik araştırmaları yapacağını, yapıları projelendireceğini, yapımı için gerekli finansmanı temin edeceğini belirtti. Yıldırım, firmanın, teklif ettiği süre zarfında tüneli işleteceğini ve daha sonra tüm tesisleri bakımı yapılmış ve işler durumda Bakanlığa devredeceğini kaydetti.

''3 YILDA BİTECEK''

''İnşaat süresinin, etüt ve proje çalışmaları dahil 3 yıl süreceğini tahmin etmekteyiz'' diyen Yıldırım, yarından itibaren ihale dokümanlarının verilmeye başlanacağını, tekliflerin 12 Haziran 2007 tarihinde açılacağını bildirdi.

Yıldırım, şöyle konuştu:

''Teklif vereceklere ücret ve araç geçiş sayısı garantisi verilecektir. Tesisin işletmeye alındığı tarihten geçerli olmak üzere tek yön için en fazla 3 dolar araç geçiş ücreti garantisi ile her iki yönde toplam 25 milyon araç geçiş sayısı garantisi veriyoruz. Ancak, yıllık 25 milyondan fazla aracın geçiş yapacağı öngörülüyor. Teklif sahipleri, ihale tarihine kadar, bu garantilere göre kendi teknik ve fizibilite çalışmalarını yapacak; projesi, fizibilitesi, yapım ve işletme süresi olarak en uygun teklif sahibi ile sözleşme imzalanacak. İhalede, işletme süresi yarıştırılacak.''

(AA)