"Yerli otomobile talibiz"

Mermerler Otomotiv tarafından Sakarya'nın Karasu ilçesinde yapılması planlanan ve Çinli Chery Otomobillerinin üretileceği fabrika için çalışmalar hızlandırıldı.

Yeni çıkan Otomotiv Teşvik Yasası ile çalışmalarını hızlandırdıklarını kaydeden Mermerler Otomotiv CEO'su Murat Mermer, yatırım için Karasu'dan vazgeçmediklerini ve yerli otomobil üretimine de talip olduklarını söyledi.

Mermerler Otomotiv CEO'su Murat Mermer, beraberindeki heyetle birlikte Karasu ilçesinde bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulundu.

Murat Mermer ve beraberindeki Mermerler Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Sedat Piroğlu, Chery Otomobilin Çinli temsilcisi Yerkebulan Yerkin ve şirket temsilcileri, Karasu Kaymakamı Şafak Gürçam ve Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu'nu ziyaret ettiler.

Kaymakam Gürçam'a hem hayırlı olsun dileklerini iletmek hem de firma olarak Karasu'dan vazgeçmediklerini belirtmek için ziyaret gerçekleştirdiklerini kaydeden Mermerler Otomotiv CEO'su Murat Mermer, yeni otomotiv teşvik yasası ile birlikte 4 yıldır bir türlü aşamadıkları bürokratik engelleri aşmayı arzuladıklarını belirtti. Karasu'nun İhsaniye Köyünde 2 bin dönümlük bir arazi için zamanında Milli Emlak ve Hazineye başvurduklarını belirten Mermer; "Bu alandaki birkaç parsel mera alanı olarak karşımıza çıktı ve endüstriyel alan olarak değerlendirildi ve burası 49 yıllığına kiralanacaktı. Buna da Çinli ortağımız sıcak bakmamıştı. Sonuçta devasa bir yatırım yapıyorsunuz ve o makinelerin buraya takılıp sökülmesi o kadar da kolay olmuyor. Yeni çıkan teşvik yasası sonrası yeniden incelemelerde bulunmak için Karasu'ya geldik" şeklinde konuştu.

Mermerler Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Sedat Piroğlu ise "Otomotiv Sektörüne yeni teşvikler geldi. Bizde yeniden girişimlere başladık. Neticeyi almak için 40 basamağı aynı anda çıkamıyorsunuz. Basamakları tekle teker çıkmak gerekiyor. 4 senedir buraya fabrika kurmak için çalışıyoruz. Göz açıp kapayana kadar geçti. Ama ne biz vazgeçtik ne de Karasulular. Biz buraya sadece fabrika getirmeyeceğiz. Yan sanayi gelecek. Liman çalışmaya başlayacak. Bütün malzemelerimiz gemi ile gelecek ve gemi ile gidecek. Fabrikada çalışacak personel olacak. Bunlar nereden alınacak tabi ki Karasu'dan" diyerek, Fabrikanın Karasu için önemli bir yatırım olacağına dikkat çekti.

Karasu Kaymakamı Şafak Gürçam ise Karasu'nun son zamanlarda Demiryolu, Liman ve Duble yolları ile tam anlamıyla cazibe merkezi olduğuna dikkat çekerek; "Biz burada yatırım yapacak firmaların toplumla barışık olmasını önemsiyoruz. Sonuçta buraya yatırım yapacak ve burada yaşayacaksınız. Toplumla işbirliği içinde olunmalı. Bizim elimizden gelen bir şey olursa seve seve yardımcı olmaya hazırız dedi.

Kaymakamlık çıkışı bir açıklama yapan Murat Mermer; "Bugün burada Çinli yetkililerle gelmemizin sebebi yeni teşvik yasası ile yatırımızı tekrar değerlendirmek ve uyumluluğunu görmek için Karasu'da incelemelere başladık. Son derece önemli gelişmeler oldu. Önce Çinlilerle işbirliği yapıyorduk şimdi İtalyanlar da katıldı. Üçlü bir işbirliği içerisindeyiz. Bu işbirliğindeki temel amacımız ileri tarihlerde yerli otomotivi üretibelicek şekilde hareket etmek. İlk etapta yapabileceğimiz elektrikli araç projesi var, bunun yanında devletimizin verdiği ARGE projesi biliyorsunuz. İtalya'daki ekonomik koşullardan dolayı özellikle ARGE şirketlerinin Türkiye için bir yatırım yönlendirmesi var. Dolayısıyla biz bunu Çinli ortağımız ve İtalya'daki işbirliği içinde olduğumuz firmayı Türkiye'ye getirerek, hem ARGE hem elektrikli araç üzerine hem ileride yapılması düşünülen yerli otomotiv ile ilgili altyapı çalışmalarına başlamak üzere hem fikir olduk. Buradaki en önemli nokta biliyorsunuz aracı yapmadan önce yeni teşvik yasasında motoru ve yürüyen aksamı ile verilen teşvik vardı bu da çok önemliydi. Bir otomobilin olabilmesi için motor olması çok önemli bu sebeple burada yatırım yapacağımız 2 bin dönüm üzerindeki arazi üzerinde ARGE merkezimiz, motor fabrikamız, üretim fabrikası ve elektrikli araç üretim tesislerini planlarımıza yerleştirebileceğimiz bir proje üzerinde çalışıyoruz. Şu an için biliyorsunuz biz bunları yapmak için her türlü gayreti gösteriyoruz. Sayın başbakanımızın verdiği direktiflerle biraz daha yabancıları buraya çekmemiz adına bazı çalışmalar daha yapmak gerektiği ve birlikte hareket ederek sadece Avrupalı şirketleri değil Uzakdoğu ülkelerini de çekmemiz gerekiyor. Sayın Bakanımız Zafer Çağlayan Çin'i kendisi çok iyi biliyor. Onunla birlikte Çin'e tekrar gidip bazı şeyleri hareketlendirmek arzusu içindeyiz ve Türk arabasını inşallah biz yapacağız ve buna talip olduğumuzu sizin aracılığınızla bir kez daha paylaşıyoruz" dedi.

Murat Mermer ve beraberindeki heyet daha sonra Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu'nu da ziyaret etti. Ziyaretin ardından ise yatırımın yapılacağı alanda incelemelerde bulunuldu.