Otomotivde yüzde 70 yerli talebi

Türkiye Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Kaya, dizaynı, mühendisliği Türkiye'de yapılan, fikri mülkiyet hakları Türkiye'ye ait ve yerlilik oranı yüzde 70'in üzerinde olan aracın, yerli otomobil olduğunu belirterek, ''Bizim yerli otomobilden anladığımız, dizayn hakları bize ait olan, mühendisliğini bizim yaptığımız, karar vericisi bizim olduğumuz bir araç...'' dedi.

AA muhabirinin Türk otomotiv yan sanayisine ilişkin sorularını yanıtlayan Kaya, geçen yıl Türk otomotiv sanayinin olağanüstü bir başarı gösterdiğini, 1 milyon 260 bin adetlik üretim ve 20,4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini kaydetti.

Kaya, 2011 yılında gerçekleştirilen 20,4 milyar dolarlık ihracatın 9 milyar dolarlık kısmının otomotiv yan sanayisine ait olduğunu ifade etti.

Sektörde geçen yıl özellikle yan sanayi açısından önemli bir kaç başlık bulunduğunu belirten Kaya, bunları kapasite kullanımı, ARGE çalışmaları ve yurt dışına açılım olarak sıraladı.

Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefi olduğunu, bunun 75 milyar dolarının da otomotiv sanayisine ait olduğunu anımsatan Kaya, otomotiv yan sanayi olarak her yıl yüzde 25'in üzerinde büyüdüklerini anlattı.

Kaya, geçen yıl dünyaca ünlü otomotiv şirketi BMW'yi 110 yan sanayici ile ziyaret ettiklerini, üç gün süre ile BMW'nin, ARGE, lojistik ve satın alma yetkililerine Türk otomotiv yan sanayisini anlattıklarını, ürünlerini tanıttıklarını ifade ederek, bugün 26 Türk otomotiv yan sanayi firmasının BMW ile iş yapar düzeye geldiğini söyledi.