Cumhurbaşkanı Erdoğan: TANAP için 2015 çok önemli

ANKARA (CİHAN)- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ve Azerbaycan'ın iş birliğiyle ortaya çıkan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) için 2015 yılının çok önemli olduğunu söyledi. Erdoğan, Bakü-Tiflis-Ceyhan Demiryolu'nun da bu yıl sonu itibariyle açışa hazır hale geleceğini söyleyerek "Bu aynı zamanda Pekin - İstanbul hattının açılması anlamındadır." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ikili ve heyetlerarası görüşmeler gerçekleştirdikten sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Burada gazetecilerden soru almayan Erdoğan, Aliyev ile yaptıkları görüşmeler hakkında bilgi verdi.

İki ülkenin siyasi ve dış politika konusunda aynı noktada olduklarını verdiği örneklerle anlatan Erdoğan, ardından da TANAP ve Bakü-Tiflis-Ceyhan Demiryolu ve Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz hattı konusunda bilgilendirme yaptı.

Enerji konusunun iki ülke arasında çok büyük öneme haiz olduğunu söyleyen Erdoğan, "Artık bir dünya projesi haline gelen TANAP’ın adımları atıldı. Burada gerek boru üretiminde boru temininde gerekse müteahhitlik hizmetlerinde Türk firmaları ağırlıklı olarak bir yer bir konum teşkil ediyorlar. TANAP projesinin hayata geçmesiyle birlikte Azerbaycan’ın konumundan tutunuz Türkiye’nin konumu ve buradaki stratejik önem çok daha fazlasıyla artacaktır. Bununla ilgili adımlar atıldı. 2015 bu noktada büyük önem arz ediyor." dedi.

Bakü-Tiflis-Ceyhan Demiryolu'nun da bu yıl sonu itibariyle açılışa hazır geleceğini söyleyen Erdoğan, "Ve bunun açılışını da inşallah hep birlikte Allah ömür verirse gerçekleştirmiş olacağız. Bu aynı zamanda Pekin İstanbul hattının açılması anlamındadır. Marmaray’ın bitişiyle birlikte bu hata adeta işler hale şu anda gelmiştir. Pekin, İstanbul buradan ta Bakü’ye kadar bu uzanacak demektir. Böyle bir yatırımdır bunlar. Bu yatırımlar, büyük öneme haiz. Bundan dolayı bizler gururla bu süreci işletmeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Erdoğan, "Bütün bunların yanında daha önce tamamlanmış olan Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz hatları da stratejik önemini koruyor. Bu konuyla ilgili atılması gereken bir başka önemli adım da Batı Avrupa’dan çıkan bir tren bu dediğimiz raylı sistemle Hazar kıyılarına ve oradan da Aktau ve Türkmenbaşı limanları vasıtasıyla Pekin’e ulaşacak." diye ekledi.

Bu yıl Türkiye'nin G-20’nin ev sahipliğini yapacağını hatırlatan Erdoğan, "G-20’nin ev sahipliğinde bizler de bizim hakkımız olan bu yetkiyi bu noktada Azerbaycan için kullandık. G-20’de bu yıl Azerbaycan bizim davetlimiz olarak yer alacak. Ön hazırlık çalışmalarından tutunuz G-20 müzakerelerinde Azerbaycan bizimle birlikte olacak." şeklinde kaydetti.

Erdoğan son olarak "24 Nisan biliyorsunuz Çanakkale Savaşları'nın 100. yıldönümü. 24 Nisan’da da dünyada birçok devlet başkanlarına hükümet başkanlarına davet çıkardık. Ama tabi hassasiyetimiz özellikle İlham Aliyev kardeşimle beraber inşallah 24 Nisan’da Çanakkale’de birlikte olacağız." ifadelerini kullandı.

Basın toplantısının sonunda gazetecilerden soru alınnmadı.