Türiye'nin Dev Projesine Darbe Nükleer Santral Projesinde Sıkıntı Var

Rusya, ekonomik kriz nedeniyle sıkıntılı. Süper gücün Mersin Akkuyu Nükleer Santrali dahil, yurtdışındaki yatırımlarını bir süre erteleyebileceği konuşuluyor.

Rusya'da yaşanan ekonomik kriz, Türkiye'deki ihracat ve turizm dengelerini alt üst etti. Krizin Türkiye'ye etkisinin sadece ihracat ve turizmle sınırlı kalmayacağı, bugünlerde temeli atılması beklenen ilk nükleer santralde de gecikmelere yol açabileceği bildirildi. Santralin 2020'ye yetişmesinin artık çok zor olduğu ifade ediliyor.

KÖRFEZ'DE 8 DOLAR'A ÜRETİLİYOR

Petrol fiyatlarındaki sert düşüşün ardından Rusya ekonomisinin ciddi bir döviz sıkıntısı ve döviz ihtiyacıyla karşı karşıya kaldığına dikkat çeken enerji uzmanları, bu durumun Rusya'nın özellikle ülke dışındaki döviz bazlı yatırımlarını olumsuz etkileyeceğini söylediler. Enerji uzmanlarının verdiği bilgilere göre, Körfez ülkelerinin 8 dolara ürettiği petrolü Rusya derin denizlerden ancak 50 dolara çıkarabiliyor.

ZARARINA SATIŞLAR BAŞLADI

Rusya'daki krizi değerlendiren enerji bürokratları ve uzmanlar, Rusya ekonomisinin ciddi bir döviz sıkıntısıyla karşı karşıya kaldığını, bu durumun Rusya'nın hem ülke içi hem de ülke dışındaki döviz bazlı yatırımlarını olumsuz etkileyeceğini söyledi. Enerji uzmanları, Körfez ülkelerinin 8 dolara çıkardığı petrolü Rusya'nın derin denizlerden 50 dolara ancak çıkarabildiğini vurgulayarak 50 doların altına inen petrol fiyatlarının Rusya için tam anlamıyla kabus olduğunu belirtti.

AKKUYU ÖNCELİK OLMAZ

Bu durumun Rusya'yı petrol ülkesi olma özelliğinden tamamen uzaklaştırdığını ifade eden uzmanlar, dolayısıyla ülkeye döviz girişinin ciddi tehlikeye girdiği dile getirdi. Gelişmeleri değerlendiren uzmanlar şöyle konuştu: "Rusya'nın yaşadığı bu döviz darboğazından Akkuyu Nükleer Santrali'nin etkilenmemesini beklemek çok zor. Ülkede böylesine büyük boyutlarda döviz sıkıntısı yaşanırken döviz gerektiren yatırımların bir süre beklemeye alınması doğal sonuç olarak görünüyor. Akkuyu da sonuçta 22 milyar dolar döviz gerektiren dev bir proje. Akkuyu, böyle bir konjonktürde Rusya'nın öncelikleri arasına giremez. Rusya içerideki yangını söndürmek için kullanacağı dövizi dışarıya gönderemez"

DAVALARI GEREKÇE GÖSTEREBİLİRLER

Akkuyu Nükleer Santrali için geçtiğimiz günlerde Çed (Çevresel Etki Değerlendirme) raporu alınmıştı. Edinilen bilgilere göre santrali yapacak Rus Rosatom şirketi, Çed raporunun çıkmasına karşın henüz santralin yapımına yönelik işlere başlamadı. Henüz ihale hazırlıklarını sürdürdüğü belirtilen Rus şirketin, yürütmeyi durdurmaya yönelik açılan davaların sonucunu beklediği, gecikme için bu davaların gösterilebileceği ifade ediliyor.

22 MİLYAR DOLARLIK KREDİ ANLAŞMASI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya'nın henüz döviz darboğazına girmediği geçen yılın aralık ayında nükleeri yapacak olan Rosatom'un 26 uluslararası banka ile 22 milyar dolarlık sendikasyon kredisi anlaşması yaptığını duyurmuştu. Ancak, Rusya ekonomisinde o günden bugüne çok çarpıcı gelişmeler yaşandığını belirten uzmanlar, gelinen noktada Rusya'ya dış kredi akışının adeta kesilme noktasına geldiğini ifade ettiler.