Osmanlıca için kıtaları aşıyorlar

ABD’nin Harvard ile Koç üniversitelerine bağlı olarak Ayvalık ilçesindeki Cunda Adası’nda faaliyet gösteren enstitü, 17 yıldır yaz aylarında Osmanlıca öğrenmek ve bu alanda bilgilerini geliştirmek isteyen yabancılardan yoğun ilgi görüyor.

Harvard-Koç Üniversitesi Sevgi-Doğan Gönül Osmanlı Araştırmaları Enstitüsündeki yaz okulunda, her sene 1 Temmuz-15 Ağustos’ta, birçoğu ABD olmak üzere İngiltere, Norveç, Yunanistan gibi Avrupa ülkelerinden öğrencilere Osmanlıca bilgilerini geliştirme imkanı sağlanıyor. Enstitünün kurucularından Gönül Tekin, 1997 yılından bu yana yurt dışından gelen öğrencilere Osmanlıca eğitimi verdiklerini, 2002’den itibaren ise çalışmalarını Koç Üniversitesi iş birliğiyle sürdürdüklerini söyledi./AA

Okula Çok Fazla Talep Var

Tekin, “Öğrencilerimizin çoğu yurt dışından gelir. Özellikle tarih, sanat tarihi, mimari alanlarda araştırma yapmak isteyenlerin okula geldiğini söyleyen Tekin, “Burada daha ziyade arşiv vesikalarının okunabilmesi için gerekli bilgiler verilir. Son 5 senedir bu sayı 20 ila 22 arasında değişiyor. Okula çok fazla talep var ancak sınıf sayımız kısıtlı olduğu için 22 öğrenciden öteye geçemiyoruz” ifadesini kullandı.

Başta ABD olmak üzere İngiltere, Norveç, Yunanistan gibi Avrupa ülkelerinden öğrencilere Osmanlıca bilgilerini geliştirme imkanı sağlanıyor.