Körfez geçişine jeolojik ayar

Gebze- Orhangazi-İzmir otoyolunda İzmit Körfezi geçişini sağlayacak asma köprünün ilk çıkışı, zemin kayması yüzünden Kılıç köyünden Semetler köyüne kaydırıldı

Türkiye'nin en büyük otoyol projesi olarak inşa edilen Gebze-Orhangaziİzmir otoyolunun Yalova'daki kavşağı değiştirilecek. Körfez geçiş köprüsü için Yalova kısmında kavşak yapılması planlanan bölgede, jeolojik engeller (zemin kayması) var. Bu nedenle yapılacak kavşağın kaydırılması gerektiğine karar verildi. Alternatif bir güzergâh düşünüldü. Bu kapsamda Dilovası ve Hersek Burnu arasında yer alan İzmit Körfezi için geçişi sağlayacak asma köprünün ilk çıkışı, Kılıç köyünden Semetler köyüne kaydırıldı. Köprüden sonraki ilk çıkışın köyün arazisinin yer aldığı noktaya yapılması uygun görüldü.

ARSA FİYATI 4 KAT ARTTI
400 dönüm arazinin kamulaştırılacağı köyde, arsa fiyatları 10 liradan 40 liraya çıktı. Yol yapımı için kullanılacak arsanın kamulaştırma metrekaresi 70 lira olarak öngörülüyor. Yeni kavşağın İznik'e çok yakın olması nedeniyle turistik olarak gelişmesine de ciddi katkı sağlayacağı belirtiliyor. Köprü, İstanbul Boğazı'na yapılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne bağlanacak. Projenin başlangıç noktası Gebze olup, yapılacak otoyol Dilovası ile Hersek Burnu arasındaki İzmit Körfezi'ni 3 kilometrelik asma köprü ve her iki taraftaki viyadükleri geçerek Orhangazi ve Gemlik yakınlarından devam edip Ovaakça Kavşağı ile Bursa Çevre Yolu'na bağlanacak.

SUSURLUK'UN KUZEYİ...
Yeni otoyol, mevcut Bursa çevre yolundan sonra Bursa - Karacabey ayrımı kavşağından yeniden başlayarak Susurluk'un kuzeyinden Balıkesir'e ulaşacak. Balıkesir'in batısından güneye yönelen otoyol Savaştepe, Soma, Kırkağaç ilçelerinin yakınlarından geçerek Turgutlu yakınlarında batıya, İzmir - Uşak devlet yoluna paralel ilerleyecek ve İzmir çevreyolu üzerindeki Anadolu Lisesi Kavşağı'na bağlanacak.

GEÇİŞ ÜCRETİ: 35 DOLAR+KDV
İstanbul-İzmir arasını 140 kilometre kısaltacak olan proje, 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 kilometre uzunluğunda. Proje kapsamında 31 viyadük, 2 tünel, 199 köprü, 21 gişe alanı, 8 bakım işletme merkezi, 7 servis alanı, 7 park alanı olacak. Proje bittiğinde Gebze - İzmit arasındaki trafik yükü de yüzde 30 azalacak. 3 gidiş, 3 dönüş ve 1 yaya olmak üzere 7 şeritli olacak köprüden geçiş ücreti ise KDV hariç 35 dolar olacak.