İzmit köprüsünü Enka konsorsiyumu yapacak

İstanbul'u Bursa ve Ege'ye bağlayacak Kocaeli Körfez geçişi ihalesini Enka'nın da içinde bulunduğu Türk-Japon-İngiliz Konsorsiyumu kazandı.

İstanbul'u Bursa ve Ege'ye bağlayacak olan Kocaeli Körfez geçişi ihalesini Enka'nın içinde bulunduğu konsorsiyum kazandı. Yap-işlet-devret modeliyle yapılacak köprü 1.4 milyar dolara malolacak.

4 yılda yapacakları köprüyü 21 yıl da işleteceklerini belirten Enka İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Tara, projeye devletin hiçbir maddi katkısının olmayacağına işaret ederek, "Körfez geçişi Türkiye'de bugüne kadar yapılan en büyük yabancı sermaye yatırımının 4 katı büyüklükte bir yatırım" dedi.

Boğaziçi köprüsünün 3 katı uzunluğuyla dünyanın en büyük ilk 10 köprüsü arasında yer alacak projeyle ilgili olarak Karayolları Genel Müdürlüğü, en iyi teklifi veren Türk-İngiliz-Japon Konsorsiyumu'nu müzakereye çağırdı.

Dünyanın en büyük asma köprüleri arasında yer alacak olan köprü için kurulan konsorsiyumda daha önce Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ile Boğaziçi Köprüsü'nü kuran İngiliz ve Japon firmaları yer alıyor. İngiliz Trafalgar House Boğaziçi Köprüsü'nü inşa etmişti. Japon MHI, IHI, NKK, Marubeni ve Itochu firmaları ise ikinci köprü konsorsiyumunda yer almışlardı.