Körfez geçişinde kilit çözülüyor

İzmit Körfezi'ne yapılacak asma köprünün ihalesi sonuçlanma aşamasında Bayındırlık Bakanı Cevat Ayhan "Teklif değerlendirmeleri bir iki hafta içinde bitecek ve proje start alacak" dedi.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Cevat Ayhan, İzmit Körfez Geçişi ve buna paralel otoyol ihalesinin, en geç iki hafta içinde neticeleneceğini bildirdi.

İhale komisyonunun, halen firma gruplarının tekliflerini değerlendirme çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Ayhan, "Zaman zaman kendilerinden bilgi alıyorum. Bir iki hafta içinde neticeleneceğini umuyorum" dedi.

Sözkonusu ihale için, Bouygues-Vinsan, Anglo-Japanese-Turkish Consortium ile I.B.K.O Consortium adlı 3 firma grubu yarışıyor.

Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Türkiye'de otoyol yapım programının öncelikli projelerinden biri olan Anadolu Otoyolu-Dilovası Ayrımı- Orhangazi (İzmit Körfez Köprüsü dahil) projesi, İstanbul-Bursa-İzmir otoyolunun bir kesimini oluşturuyor.

Proje, Anadolu otoyolu üzerindeki Gebze Köprülü kavşağından, Ankara yönünde yaklaşık 2.5 kilometre sonra teşkil edilecek bir köprülü kavşakla başlıyor. İzmit Körfezi'ni Karaburun-Dilburnu arasında yaklaşık 3 kilometre uzunluğunda bir köprü ile geçerek, Yalova-Karamürsel devlet yolunu köprülü kavşak ile aştıktan sonra Orhangazi yakınlarında Orhangazi-Bursa devlet yoluna bağlanıyor. Köprü dahil otoyol uzunluğu 44 kilometreyi buluyor. Köprü ve otoyolun 2 çarpı 3 olmak üzere 6 şeritli yapılması planlanıyor.

Yap-işlet-devret modeli çerçevesinde yaptırılacak, yaklaşık bir milyar dolar keşif bedelli projenin, yapım süresi 4 yıl olarak öngörülüyor. Sözkonusu proje için, firma grupları tekliflerini toplam 21 alternatif olarak 4 Aralık 1996 tarihinde vermişlerdi.