Tüp geçit ihale aşamasında

Ulaştırma Bakanı Menzir'in ısrarları sonucunda İstanbul'un kaderini değiştirecek projelerin başında gelen tüp geçit için somut adım atıldı. Menzir'in talimatıyla kurulan komisyon detayları belirledi ve ihale şartnamesini hazırladı.

İsmail KÜÇÜKKAYA

İçinden çıkılmaz bir hale gelen İstanbul trafiği tüp geçit projesi hayata geçerse önemli bir ölçüde bitecek. Ulaştırma Bakanı Necdet Menzir'in ısrarları sonucunda tüp geçit için somut adımlar atıldı ve karar verildi. Temmuz ayının sonuna kadar ihaleye çıkılması kararlaştırıldı.

Menzir'in talimatıyla kurulan ve DLH, TCDD ile Ulaştırma Bakanlığı mühendislerinden oluşan komisyon çalışmalarını tamamlama noktasına getirdi. Tüp geçit için tüm ayrıntılar belirlendi, maliyet hesabı yapıldı, finansman modeli kesinleştirildi, haritalar üzerinde projenin yeri de tespit edildi ve ihale şartnamesi hazırlandı. Projenin adı da, "MARMARAY, Demiryolu Boğaz Tüp Tüneli ve Gebze-Halkalı Yüzeysel Metrosu" olarak kaydedildi.

1.3 milyar dolara malolacak...

Projeyi yürüten DLH (Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı) Genel Müdürü Faruk Balcı, SABAH'a, "Bir ay içinde ihaleye çıkabilecek durumdayız. Proje yaklaşık 1.3 milyar dolara malolacak ve yüzde yüz dış krediyle gerçekleştirilecek" dedi.

Balcı, "Sayın Bakan Menzir canı gönülden bu projeyi istiyor. Her türlü talimatı verdi. İstanbul'a tüp geçit mührünü vurmak istiyorlar" diye konuştu. Projenin tüp tüneli 650 milyon dolara, kalan kısmı da 600 milyon dolara malolacak. Komisyon raporlarıyla kesinleşen tüp geçit projesinin tüm ayrıntıları ise şöyle belirlendi:

"İlk etapta İstanbul'un mevcut banliyö hatları iyileştirilecek. Mevcut iki hat üç hatta çıkartılacak. Tüm sistemler en son teknoloji ile yenilenecek ve her iki yakadaki hatlar demiryolu boğaz tüp geçişi ile birbirine bağlanacak. 2 dakika aralıklarla trenler işleyecek. Banliye hatlarının saatte tek yönde mevcut 10 bin olan yolcu kapasitesi 75 bine çıkartılacak. Karşılıklı yönde ise bu sayı 150 bini bulacak. Maksimum tren hızı 100 km, istasyon boyları 180 metre, eğim ise yüzde 0.18 olaraka belirlendi. İstabul'un Asya ve Avrupa yakaları arasındaki yolculuk süresi kısaltılacak. Toplam hat uzunluğu 76.3 km, tüp tünel uzunluğu 1.8 km uzunluğunda olacak. Toplam 41 adet istasyon (4'ü yeraltında) bulunacak.

Maliyeti düşürmeyi başardılar...

Komisyon çalışmalarında maliyetin düşürülmesi de başarıldı. En az 1.6 milyar dolara malolması planlanan projenin maliyeti en az 300 milyon dolar aşağıya çekildi. Yetkililer, bunu, "Mevcut iki hatta üçüncü hattın ilave edilmesi büyük oranda TCDD arazileri içinde yapılacak. Kamulaştırmaya çok az ihtiyaç bırakılacak. Böylece önemli bir maliyet düşüklüğü yaratıldı" açıklamasını yaptılar. Projenin gerçekleşmesi halinde İstanbul'un büyük avantajlar elde edeceği belirtildi. Bu avantajlar şöyle:

"İstanbul metrosu ile Yenikapı'da buluşularak yolcuların Avrupa yakasında kuzey yönende de güvenilir hızlı ve konforlu bir toplu taşım sistemi ile seyahat etmesini sağlayacak olan demoryolu boğaz tüp geçişi ve yüzeysel metre çalışması kent ulaşımı içinde trafiği çok büyük ölçüde rahatlatacak. İş ve kültür merkezlerine kolay rahat ve çabuk ulaşım gerçekleştirilecek, kendin değişik noktaları birbirine yakınlaştırılacak, kentin ekonomik hayatına da ek bir canlılık kazandırılacak. Yollardaki otomobil ve otobüs sayısı azalacak. Daha az gürültü ve hava kirliliği ortamı sağlanacak. Yenikapı aktarma istasyonu ile İstanbul metrosu ve hafit metroya aktarmalar yapılabilecek. Boğaz köprülerindeki sıkışıklık giderilecek."