Osmanlı'nın rüyasıydı

İstanbul Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi Projesi finansmanı ile ilgili görüşme ve incelemelerini sürdüren Japonya'nın Denizaşırı Ekonomik İşbirliği Fonu (OECF) yetkilileri projenin en ince ayrıntılarına kadar araştırma yapıyor.
Ulaştırma Bakanlığı Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü'nce (DLH) gerçekleştirilecek olan İstanbul Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi Projesi'nin finansmanının bu yıl sonuna kadar halledilmesinin beklendiğini belirten Ulaştırma Bakanı Arif Ahmet Denizolgun, Japon yetkililerin projeyle ilgili,her türlü konuyu gönderdiği teknik heyetlerle incelettiğini söyledi.

Depreme dayanıklı

Denizolgun, OECF yetkililerinin projenin deprem etütlerinde boğazdaki tüp geçişin 9 şiddetindeki bir depreme dayanıklılığına kadar tespit edilen standartları araştırdığını, projenin çevreye verdiği zararları, İstanbul'un tarihi dokusuna etkileri, boğazın altındaki su akıntıları, proje için öncelikleri gibi konuları ele aldıklarını kaydetti. Denizolgun,Boğaz Tüp Geçişi Projesi için 1.3 milyar dolarlık bir kredi alınmasının söz konusu olduğunu hatırlattı. Ulaştırma Bakanlığıproje ile ilgili incelemeleri tamamlamasından sonra 1999 yılı başlarında ihale aşamasına gelinmesini hedefliyor.

Tüp geçit Osmanlı'nın da rüyasıydı. Osmanlı Arşivleri'nden çıkan belgelere göre, Osmanlı 1891 yılında Üsküdar ile Sarayburnu'nun tüp geçitle bağlanması için Fransız S.Preault Demiryolu Şirketi'ne proje çizdirmişti.

Boğaz Tüp Geçişi Projesi özellikleri
Proje 4 yıl süren çalışmalar sonunda 1.4 milyon dolara hazırlatıldı.Proje çerçevesinde doğu-batı istikametindeki 13.3 km. uzunluğundaki Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi'ni de kapsayan Gebze-Halkalı çift hatlı demiryoluyüzeysel metroya dönüştürülecek.
Ulaşım etütlerinde 2005 yılında boğazdaki tek yön saatlik yolculuk talebi 49 bin, 2015 yılında 64 bin kişiyi aşıyor. Tüp geçişi bu talebin karşılanması için her biri 6 şeritli 7 yeni boğaz köprüsü yapılmadan bu ihtiyacı karşılayacak.
Denizdeki 1.8 km'lik kesim 'batırma tüp' yöntemiyle, diğer kesimler ise emzemin delme ve aç kapa tünellerle inşa edilecek.Boğaz tüneli sismik açıdan aktif bir bölgede bulunduğu için, yatay ve düşey zemin hareketlerine karşı sismik eklemler kullanılacak.
Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi inşaat maliyeti 650 milyon dolar ve inşaat süresi 4 yıl, 63 km'lik Yüzeysel Metro inşaat maliyeti 650 milyon dolar, inşaat süresi ise 2 yıl olacak.