Tüp geçit 10 köprüye bedel

Köprünün çözüm olamayacağını belirten Denizolgun, 'Tüp geçitin temeli 99 yılında atılabilir. Japonya'dan 1,2 milyar dolarlık kredi görüşmeleri için bir heyet dün geldi.' dedi.

İstanbul Boğazı'na yapılması planlanan tüp geçitin Türkiye'nin en önemli projesi olduğunu vurgulayan Ulaştırma Bakanı Ahmet Denizolgun, görevde kalması halinde tüp geçit projesinin seçime kadar ihale aşamasına geleceğini, 1999 yılı içinde temelinin atılabileceğini söyledi. Denizolgun, Japonya'dan 1,2 milyar dolarlık kredi görüşmeleri için teknik bir heyetin dün Türkiye'ye geldiğini de kaydetti.

Boğaza 3. köprü projesiyle ilgili kendisinin de inceleme yaptırdığını kaydeden Denizolgun, bu projenin baştan beri yanlış olduğunu, kara yolu ve demir yolu etüdlerinin sağlıklı yapılmadığını belirtti. Denizolgun, öngörüldüğü gibi demir yolu ve kara yolunun her iki yakada aynı noktada buluşmasının çok büyük bir yoğunluk getirerek Boğaz'ın çevresel ve tarihi dokusunda büyük tahribat açacağına dikkat çekti.

'Köprü trafiği çözmez'
Kara ve demir yolunun iki yakada entegre edilmesi için çok büyük kamulaştırmaların yapılması gerektiğini belirten Denizolgun, şöyle devam etti: "Anadolu yakasında 15 hektar, Avrupa yakasında 8 hektar kamulaştırma yapılacak. Tabii bu tarihi doku ve çevreye büyük zararlar verir. Bütün bunlara rağmen tüp geçidin taşıdığı yolcu sayısının onda biri taşınacak. Bu yüzden köprü İstanbul trafiğine çözüm getirmez." M.FATİH UĞUR/İSTANBUL